dijous, 12 de febrer del 2009

LA CRISI MOS AFECTA EL VI!


La crisi ja hi era (de creixement, però) i ara la patacada econòmica global ha aguditzat la incertesa. Sembla que va ser ahir però en un mercat tan dinàmic com el del vi vuit anys són molt de temps. Prou perquè els ceps que es van plantar fins a l'any 2000, quan al Priorat tot el raïm ja estava venut a bon preu abans de veremar, hagin començat a produir. Moltes empreses, algunes de sectors molt potents i aliens al món vitivinícola, van veure la possibilitat de fer negoci, van començar a plantar vinyes i obrir cellers, amb el consegüent augment de la producció, que actualment es troba «per sobre de les possibilitats de venda», segons el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez.
Aquest excedent acumulat ha fet baixar els preus amb devaluacions de fins al trenta per cent, les ampolles han deixat de ser un actiu que els bancs ja no accepten com a aval, cosa que dificulta encara més l'accés de les empreses al crèdit. Álvarez atribueix a aquests factors i a «la desestabilització dels mercats» la situació en què es troben alguns dels cellers de la DOQ, que té 84 inscrits. «El vint per cent dels cellers es veuran obligats a prendre mesures davant la crisi actual, per la retallada de fons de finançament, addicionals a les mesures que ja haurien hagut de prendre per la crisi que ja estava vivint el sector del vi abans.»