dijous, 6 d’agost del 2009

El teorema de Banach-Tarski

Polònia?
Segur que molts us heu preguntat perquè la parella García- Sanllehí ha triat Polònia per a les seves vacances. Esperem poder posar una mica de llum sobre el tema.

Polònia és terra de grans científics i matemàtics com Copèrnic, Marie Curie,Karol Borsuk o Alfred Tarski. Aquest últim és coautor de la paradoxa Banach-Tarski.

La Paradoxa de Banach-Tarski és un teorema que afirma que es possible dividir una esfera de radi 1 en vuit parts disjuntes dos a dos, de manera que, aplicant moviments oportuns a cinc d’aquestes parts, obtenim nous conjunts que constitueixen una partició d’una esfera de radi 1.
Se suposa que és pot fabricar un trencaclosques tridimensional d’un total de vuit peces, les quals, combinades d’una manera determinada formarien una esfera complerta i combinades d’una altra manera formarien dues esferes complertes del mateix radi que la primera.


En definitiva, la recerca a Polònia d’aquests dos amants dels números és ben senzilla: aconseguir la fórmula de Tarski per a sortir de la crisi....


2 comentaris:

Lluís Pallejà ha dit...

Collons Marta... que poca feina tenim!!!

Per cert molt bona la teoria del teorema "este"...

...ara be (que no arabe)... vols dir que la sortida cap a Polonia no hauria d'aportar a la "susodicha" parella una serie de mitjans practics mes que toerics? No han de ser fets i no paraules, el que ens treguin de la crisis?

Esperem el comentari del interesat/ada...

marta ha dit...

lluís, això és fruit de l'horari d'estiu (de 8 a 3), les tardes lliures....