dissabte, 16 de febrer del 2008

Bròquil o coliflor


Això, pels que no sabeu de què va, és una absurditat que va passar després de visionar la controvertida obra de teatre de la Llorens d’enguany. L’obra es deia “Mira sempre la part bona de la vida”. Durant la representació apareixia un ésser vegetal que va fer saltar la polèmica durant el sopar posterior. La planta, de color verdós, era batejada a l’obra com a “Coliflor”.

Però, les coliflors, són blanques o són verdes? I els bròquils? Són la mateixa cosa?

L’Insititut d’Estudis Catalans té la següent entrada per bròquils:

bròquil

m. [LC] [AGA] [BOS] Hortalissa de la família de les crucíferes, derivada mitjançant el cultiu selectiu de la col silvestre, amb la inflorescència hipertrofiada, densa i de branques carnoses, que hom menja quan les flors encara són poncelles (Brassica oleracea var. botrytis).

No aclareix res del color. Mirem que diu de la coliflor:

coliflor

f. [LC] [AGA] [BOS] Col d’una raça cultivada, molt propera del bròquil, d’inflorescència extraordinàriament desenvolupada que es menja quan encara és poncella i presenta una massa carnosa gairebé sempre blanca (Brassica oleracea var. botrytis subvar. cauliflora).

Una mica aclaridor, però no del tot. Però podem dir:

1. El bròquil i la coliflor no són exactament lo mateix.
2. La coliflor normalment és blanca.

I després d’aquesta aportació de valor per les nostres vides, em retiro a treballar.

Bon dissabte a tothom.

Salutacions

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estimat tiet,

puc confirmar sense por a errar, que el bròquil és verd. Si no recordo malament, vaig llegir alguna vegada que que era el resultat de creuar col-i-flor i espàrrecs... però aquest extrem no està confirmat. De fet, infoagro.com no ho esmenta. Per tant, la col-i-flor, blanca. Això és aportar valor, i el demès, panplines... Lo vila-secà anònim.

Lluís Pallejà ha dit...

Collons infoagro.com... em pensava que ben poca gent visitava algunes de les webs que visito...(per feina) i resulta que entre 4 gats ja en som dos.

Es ben cert Aixo es aportar VALOR, deu ni do els Vilasecans